Black Snow skidutrustning
Österrike -

Österrike

österrike

Österrike erbjuder bra vandringsleder på sommaren och bra skidåkning på vintern

Österrike ligger i alperna och mindre än en tredjedel av landet befinner sig lägre än 500 meter över havet. Turismen står för ungefär 9% av landets GDP och skidturismen utgör en viktig del av detta. Även om Österrike ofta förknippas med lyxig skidåkning finns här också gott om alternativ för den budgetmedvetne.

Tre olika delar av den stora bergskedjan Alperna ligger i Österrike: den nordliga kalkstensregionen, den sydliga kalkstensregionen och – mellan de båda – de centrala östalperna. Även bergskedjan Karpaterna ligger delvis i Österrike, och i den norra delen av Österrike hittar vi en stor granitplatå.

Några tips

Ellmau

Ellmau är en skidort som vissa skidåkare automatiskt väljer bort eftersom den inte befinner sig särskilt högt över havet jämfört med vad Österrike har att erbjuda i övrigt, men här finns effektiva snökanoner som ser till att pistarna är i bra skick under hela skidsäsongen trots den förhållandevis låga höjden. Ellmau ingår i SkiWelt, tillsammans med Söll, Hopfgarten, Brixen och diverse andra småbyar.

Ellmau är en traditionell by snarare än en nykonstruerat skidkomplex, men här finns moderna bekvämligheter och det är inte överdrivet krångligt att ta sig till backarna. Ellmau är inte något vi rekommenderar för den som vill ha ett stort utbud av svarta backar, gillar man däremot lite enklare pister inramade av vacker barrskog och gärna tillbringar kvällarna i en mysig liten österrikisk by är Ellmau ett utmärkt val.

Boende kan man ordna i budgetvänliga chalets eller gäststugor. Det finns även en del hotell.

Schladming

vinterSchladming har medeltida rötter och var förr en gruvby. Det är ett rustikt alternativ för den som inte är ute efter lyx och glamour under skidsemestern. Från Schladming kan man enkelt nå pisterna på berget Planai, ett berg som tillsammans med tre andra berg bildar skidområdet Schladminger 4-Berge-Schaukel i delstaten Styria. Detta skidområde har över 80 liftar och drygt 165 km pist totalt, fördelat över de fyra bergen.

Planai har gott om svarta och röda pister, men här finns även en del blå. Planai rekommenderas inte för nybörjare som vill ha ett stort utbud av mycket enkla pister.

Planai har stått värd för flera stora internationella skidåkningsevent, bland annat FIS Alpine World Ski Championships 2013, och är en av de återkommande anhalterna för FIS Alpine Ski World Cup. Vanligen hålls en nattlig slalomtävling för herrar här i januari som en del av världscupen.

Mayrhofen

Själva byn Mayrhofen ligger i botten av en dalgång drygt 600 meter över havet och är omgiven av tät skog, men låt inte detta lura dig. De omgivande bergen bjuder på skidåkning på betydligt högre höjd än så när man tagit sig över skogsbältet. Många pister ligger i spannet 1 750 m – 2 500 m över havet.

Här finns gamla hotell, gäststugor och chalets. Mest valuta för pengarna brukar man få om man är okej med att ta bussen från Mayrhofen till kringliggande områden. Det finns till exempel en busstur som går till Hintertuxglaciären.

Österrikes högsta toppar

grossglocknerGroßglockner är Österrikes högsta berg, med toppen belägen 3 798 meter över havet. Det kan jämföras med alpernas högsta punkt, topp en av Mont Blanc, som befinner sig drygt 4 808 meter över havet.

Österrikes mest vidsträckta glaciär, Pasterze, ligger på Großglockners östra sluttning.

Großglockner, som är en del av bergskedjan Hohe Tauern, är alpernas högsta berg öster om Brennerpasset. Bergskedjan Hohe Taurn innehåller också topparna Kleinglockner (3 770 m ö h), Pöschlturm (3 721 m ö h) och Hörtnagelturm (3 719 m ö h) som alla ingår i listan över Österrikes sex högsta toppar. De övriga två topparna i denna lista ligger istället i Ötztalalperna – de är Wildspitze (3 772 m ö h) och Weißkugel (3 739 m ö h).

Klimat

Större delen av Österrike har ett alpint klimat, men i öster har slätten Pannonia och dalen längs floden Danube drag av inlandsklimat och får mindre nederbörd. Över lag dominerar fuktiga västanvindar i Österrike. På vintrarna brukar temperaturen hålla sig under fryspunkten med god marginal, medan somrarna är varma med en medeltemperatur kring 25 grader C. Det finns dock stora lokala variationer i klimatet så man bör alltid undersöka vad som gäller för just det område man är intresserad av att besöka.

Var flexibel!

Exempel på välbesökta skidorter i Österrike är Ischgl, Obertauern, Sölden, Saalbach-Hinterglemm och Sankt Anton am Arlberg, men det finns betydligt fler destinationer att välja mellan och om man är ute efter en billig skidsemester brukar man få bäst resultat om man är flexibel och inte fixerar sig vid en viss skidort. Vårt råd är att du letar upp aktuella prisuppgifter för många olika skidorter i Österrike innan du fattar något beslut.

Här är några exempel på skidorter och skidanläggningar i Österrike som är värda att utforska närmare.

Bad Gastein High King Mountain Ski Area Kitzbüheler Horn Schladming Vandans
Dachstein glacier Hintertux Glacier Kitzsteinhorn Schladminger 4-Berge-Schaukel Zauberberg
Filzmoos Hohe Salve Lech (Vorarlberg) Schmittenhöhe Zillertal Arena
Galtür Hochfilzen Mayrhofen Olympiaregion Seefeld Zürs
Glungezer Hochkar Nassfeld Ski Amadé
Harakiri Hochwurzen Skicircus Saalbach-Hinterglemm

/Leogang

Unterberg
Hauser Kaibling Kitzbühel Schatzberg Unterberghorn