Black Snow skidutrustning
Skidresor till Andorra

Skidåkning i Andorra

Andorra har länge varit ett favoritresemål bland britter som är ute efter en billig långhelg med skidåkning och vinterliv, men bland oss svenskar är Andorra fortfarande något av en dold pärla. Detta trots att Andorra har så mycket att erbjuda – och det till mycket rimliga priser.

Här finns allt från barnbackar och skidskola till svarta pister och halsbrytande hopp. En av fördelarna med Andorra är också att en mycket hög andel av personalen, inklusive skidlärarna, talar mycket god engelska.

Skidåkning Andorra

För den som vill hålla koll på plånboken finns ytterligare ett stort plus med Andorra. Det brukar inte vara långt från skidanläggningen till närmsta normala livsmedelsbutik där man kan handla prisvärda råvaror istället för att vara ”fångad” av skidortens restauranger och dyra jourbutiker. Om man vill ta sig en drink eller två efter dagens skidåkande är alkoholen i livsmedelsbutikerna dessutom billig jämfört med i Sverige. På tal om alkohol så är den också billig jämför med vad den kostar i England, vilket har bidragit till att ge Andorra rykte om sig att vara en riktigt billig festdestination för partyglada engelsmän.

En del turistanläggningar har medvetet gått in för att bryta mot idén om Andorra som en billig skiddestination för unga budgetmedvetna festprissar, och för den som vill spendera mycket pengar på sin skidresa och njuta av riktigt exklusivt boende, mat, dryck, spa, etc finns absolut möjlighet att göra detta nu för tiden. Detta innebär dock inte att hela Andorra har blivit dyrt och snofsigt – för oss som är ute efter en billig skidsemester och inte kräver någon lyx finns det fortfarande mycket goda möjligheter att snickra ihop en billig skidresa till Andorra.

Grandvalira

Grandvalira är ett av Andorras huvudsakliga skidområden och innehåller bland annat Pas de la Casa, Grau Roig, Soldeu, El Tarter, Canilla och Encampa Det går att köpa ett liftkort som gäller i sex dagar och omfattar 192 km markerade pister. I skrivande stund kostar det cirka €170.

Grandvalira är populärt bland barnfamiljer, bland annat tack vare den goda tillgången på skidskolor för barn och barnpassning för de riktigt små.

Grandvalira har över 210 km pister, och är än så länge den enda platsen i Pyrenéerna som uppfyller kraven för internationella tävlingar i alpin skidåkning. Flera World Cup-lopp har hållits här.

Eftersom vägarna i området har haft en tendens att få trafikstockning under högsäsongen har det investerats en hel del pengar i att ordna icke-bilberoende länkar mellan dalar och berg i området, framförallt i form av gondolliftar mellan strategiska punkter.

Vallnord

Vallnord är ett skid- och snowboardområde i socknen La Massana, nära gränsen mot Spanien. Det ligger mycket nära den katalanska byn Tor. Vallnor består huvudsakligen av områdena Pal, Arinsal och Ordino-Arcalis. Pal och Arinsal är sammankopplade med gondollift som tar 50 passagerare per gondol. Det går också en gondollift hela vägen från staden La Massana till Vallnord.

Både Pal, Arinsal och Ordino-Arcalis har gröna, blå, röda och svarta backar, samt restauranger och skidskolor. Man kan köpa ett Vallnord-liftkort som täcker både Pal, Arinsal och Ordino-Arcalis.

Generellt sett lockar Ordino-Arcalis fler lokalbor som kommer ut dit på helgerna, jämfört med Arinsal som är en favoritdestination för många britter och irländare som brukar stanna lite längre än en helg.

Pal, som ligger cirka 4 km väster om staden La Massana, är en liten by som har färre än 250 bofasta innevånare. Byn ligger 1 551 meter över havet, medan skidbackarna ligger högre upp på bergssluttningen.

Arinsal ligger på 1 550 – 2 560 meters höjd. Här har det funnits skidliftar ända sedan det tidiga 1970-talet.

Andorra La Vella

Andorra La Vella är Andorras huvudstad, och ligger på drygt tusen meters höjd i de östra Pyrenéerna. (Andorra La Vella är en av Europas allra högsta huvudstäder.) En majoritet av alla utländska skid- och snowboardåkare som besöker Andorra stannar i Andorra La Vella med omnejd.

Att bo i staden är bekvämt för den som inte vill binda sig vid någon viss resort utan själv välja och vraka av vad staden och det kringliggande området har att erbjuda. Är man ute efter en billig skidresa och inte hittar något prisvärt paketerbjudande kan man själv plocka ihop en billig skidsemester i Andorra La Vella genom att välja billigt boende, handla i matbutiker istället för att äta varje mål på restaurang, och så vidare.

Andorra La Vella har över 22 000 bofasta invånare, vilket gör det till en riktig stad snarare än en utpräglad skidort. Om man räknar in hela det sammanhängande urbana området, och därmed inkluderar Escaldes-Engordany och de kringliggande byarna, når befolkningen upp till över 40 000 invånare. Turism (både sommarturism och vinterturism) är en viktig del av Andorra La Vellas ekonomi, men staden är också centrum för Andorras blomstrande bankväsende.

Ett vanligt missförstånd är att Andorra La Vella betyder ”Gamla Andorra”, men sanningen är att det helt enkelt betyder ”Staden Andorra”.

Korta fakta om Andorra

  • Furstendömet Andorra, eller Principat de les Valls d’Andorra som det heter på katalanska, är en inlandsstat på gränsen mellan Spanien och Frankrike.
  • Andorra är en mikrostat, den sjätte minsta nationen i Europa. Ytan är mindre än 500 km2 och den bofasta befolkningen uppgår inte till mer än cirka 85 000 personer.
  • Andorras huvudstad är Andorra la Vella.
  • Andorra är inte medlem av EU, men har ett nära samarbete med EU som bland annat omfattar en tullöverenskommelse.
  • Andorra har inte någon egen valuta. Förr användes spanska pesetas och franska franc, och när dessa stater införde euron blev euron den mest använda valutan i Andorra. Andorra är dock inte en del av Eurozonen och har inte rätt att producera några egna eurosedlar eller euromynt.
  • Andorras officiella språk är katalanska. Spanska, portugisiska och franska är vanligt förekommande språk i landet. På skidorterna är det mycket vanligt med engelsktalande personal.