Black Snow skidutrustning
Skidåkning i Azerbajdzjan

Azerbajdzjan

Azerbajdzjan (Azerbaijan) ligger i den södra Kaukasusregionen, där sydvästra Asien möter sydöstra Europa. En överväldigande majoritet av landet ligger i Asien, det är bara en liten smal bit land som räknas till Europa. Azerbajdzjan gränsar till Ryssland, Georgien, Armenien och Iran. Enklaven Nakhchivan har även gräns mot Turkiet.

Under Sovjettiden var Azerbadjzjan ett viktigt turistmål, men Sovjetimperiets kollaps och det efterföljande Nagorno-Karabakh kriget skadade turistsektorn rejält. På senare år har Azerbajszjan – med stöd av Europeiska Unionen – strävat efter att återuppbygga sin turistsektor igen och ett av de projekts som genomförts är skidorten Shahdag Mountain Resort som du kan läsa mer om längre ned på denna sida.

Om Azerbajdzjan

Huvudstad Baku
Officiellt språk Azerbajdzjanska
Areal 86 600 kvadratkilometer
Befolkning Drygt 9,75 miljoner (uppskattning för år 2016)
Valuta Manat (AZN)
Tidzon UTC +04
Trafik Högertrafik

Passar för utförsåkning

Azerbajdzjan är ett bergigt land som lämpar sig väl för vintersporter, inklusive utförsåkning på skidor och snowboard. Bergskedjan Större Kaukasus dominerar den norra delen av landet, och vi hittar även bergskedjorna Mindre Kaukasus och Talyshbergen i Azerbajdzjan. Totalt upptar dessa tre bergskedjor ungefär 40% av landet. Högsta bergstoppen är Bazardüzü som ligger 4 466 meter över havet.

Vintriga berg och milda slätter

Bergskedjan Större Kaukasus fångar upp kall luft som kommer in från norr, vilket gör att det kan vara kyligt och snöigt i bergen samtidigt som det råder subtropiskt klimat nere vid bergsfoten och i det skyddade slättlandet. Azerbajdzjan påverkas av tre olika kalla luftsystem: den skandinaviska anticyklonen, den sibiriska anticyklonen och den centralasiatiska anticycklonen.

Shahdag Mountain Resort

Shahdag Mountain Resort (Şahdağ Turizm Merkezi) öppnade år 2012 och är Azerbajdzjans största vintersportsresort. Den ligger på berget Shahdagh, som är en av bergstopparna i Stora Kaukasus. Delar av berget är ett naturreservat. Berget Shadags högsta punkt ligger 4 243 meter över havet.

Vintersäsongen hos Shahdag Mountain Resort startar i andra halvan av december och avslutas i början av april; exakta datum beror på snöförhållandena. Anläggningen har 160 snökanoner som kan hjälpa till att snötäcket i bra skick.

Skidresortens bas ligger 1 435 meter över havet och anläggningens högsta punkt är på 2 100 meters höjd. Här finns i skrivande stund tolv stycken skidliftar och kapacitet för 11 400 skidåkare per timme. Det finns totalt fjorton pister: fem gröna, fem blå och fyra röda.

Det finns i dagsläget fem hotell öppna, men planen är att utöka så att anläggningen får ännu fler sängplatser än de cirka 1 150 som existerar i skrivande stund.

Tufandağ Ski Resort

Skidresorten Tufandağ i norra Azerbajdzjan är för närvarande under uppbyggnad. Av de totalt tio planerade pisterna är det i skrivande stund fyra stycken som är klara och tar emot skidåkare.

  • En 1 km lång svart backe mer än 40% lutning.
  • Tre stycken blåa backar med mindre än 25% lutning. De är 1,37 km, 2,54 m respektive 3,15 km långa.

När alla tio pister är klara kommer det att finnas fyra stycken svarta backar, tre blå och tre röda.

Hotelkomplexet Qafqaz består av tre hotellbyggnader, SPA-centrum och parker och är öppet under både sommar och vinter.

Närmsta flygplats är Qabala International. Staden Qabala ligger ungefär en halvmil från skidorten. Det går inte några direktflyg till Qabala från Västeuropa, utan man får flyga via Moskva, Sankt Petersburg eller Azerbajdzjans huvudstad Baku. Under delar av året går det även flyg Dubai – Qabala.