Black Snow skidutrustning
Skidresor till Bulgarien

Skidåkning i Bulgarien

bulgarienOm man är ute efter en billig skidresa kan det löna sig att tänka utanför lådan och undersöka destinationer som inte är så välkända i Sverige. Många gånger kan det till exempel löna sig att välja bort både de nordiska fjällen och centraleuropeiska alperna till förmån för mer okända destinationer. En sådan destination är Bulgarien, vars bergiga landskap erbjuder utmärkta förhållanden för utförsåkning både för nybörjare och avancerade skidåkare. Här nedanför hittar du lite mer information om små och stora skidorter i olika delar av Bulgarien som kan vara värda att ta en närmare titt på när man är på jakt efter en billig skidresa.

Bansko

Bansko är en skidort i sydvästra Bulgarien, vid foten av Pirinbergen. Byn ligger drygt 900 meter över havet och omgärdas av barrskogsbeklädda berg. Utsikten domineras av bergstoppen Todorka, vars topp ligger 2 746 m ö h. På Todorka finns flera stycken pister för utförsåkning, och flera har genomgått omfattande renoveringar sedan millennieskiftet. Det finns idag 14 liftar och släpliftar, och den lift som går högst upp når en höjd av 2 600 m ö h. År 2003 installerades en gondollift i Bansko, som ersättning för de minibussar som tidigare transporterat skidåkare till basen av skidområdet (Banderishka Poliana). Bansko stod värd för FIS World Cup-tävlingar 2009, 2011 och 2012, något som bidrog till fortsatta uppfräschningar av anläggningarna.

Finanskrisen i slutet av 2000-talet satte tämligen märkbara spår i Bansko eftersom en hel del nybyggda lägenheter blev stående tomma. Priserna har nu sänkts rejält vilket har gjort att köpare har börjat dyka upp, men än så länge bara i små skaror. För den som inte bara är ute efter en billig skidresa utan även drömmer om att köpa en billig bostad i en skidort kan Bansko definitivt vara värt att utforska närmare eftersom fastighetspriserna för förhållandevis nybyggda lägenheter fortfarande ligger på en relativt låg nivå.

Den smalspåriga järnvägen

Den smalspåriga järnvägen Septemvri–Dobrinishte går från Septemvri till Dobrinishte, och har bland annat ett stopp i Bansko på vägen. Det går sju passagerartåg per dag. Området är mycket naturskönt med sina berg och dalar, och att ta denna järnväg till Bansko är en upplevelse i sig.

Övrigt

 • På senare år har Bansko fått internationell uppmärksamhet för den årliga Bansko Jazz Festival.
 • I mars varje år äger Horizon Festival rum i Basko, en festival för brittisk underground dance music.
 • 5 km från Bansko ligger byn Banya som har 27 varma källor.
 • Dobrinishte är en skidort som ligger 6 km öster om Bansko, cirka 840 meter över havet. Dobrinishte har ungefär 2 500 bofasta invånare och omgärdas av Rilabergen, Pirinbergen och Rhodopebergen. Den smalspåriga järnväg som nämns här ovanför har Dobrinishte som sin ena ändstation, så det är enkelt att utforska bergsområdet från Dobrinishte. Förutom utförsåkning och annan vintersport är Dobrinishte berömt för sina mineralrika källor där vattnet håller en temperatur på 30-43°C.
 • Kulinoto är en skidort belägen cirka 2 mil från Bansko, på 1 400 meters höjd.

Borovets

Borovets, tidigare känt som Chamkoria, är en skidort i Sofiaprovinsen. Borovets ligger på bergskedjan Rilas norrsida, på en höjd av 1 350 meter över havet. Närmsta stad är Samokov som ligger ungefär en bil bort. Mellan huvudstaden Sofia och Borovets är det drygt sju mils färdväg.

borovetsBorovets är en av de äldsta skidorterna i Bulgarien och tog emot vintersportare redan i slutet av 1800-talet. Ursprungligen användes området som jaktområde för det bulgariska kungahuset, men idag är Borovets en modern skidort med hotell, barer och restauranger.

Det finns nästan 60 km av märkta pister här, inklusive fem svarta backar. Den högsta pisten i Borovets startar 2 560 meter över havet. Flera av pisterna slutar mycket nära byns centrum. Om man vill åka skidor på kvällstid behöver man köpa ett särskilt liftkort som gäller klockan 17:00 – 22:00.

Övrigt

 • Varje onsdag under högsäsongen äger en skid- och snowboarduppvisning rum framför Hotel Rila.
 • En av anledningarna till Borovets popularitet är att de erbjuder mycket prisvärd skidträning för allt från nybörjare till avancerade åkare. Det finns fem olika nivåer att välja mellan beroende på hur skicklig man är, plus en skidskola för barn i åldern 4 år – 8 år.
 • I omgivningarna kring Borovets finns cirka 35 km skidspår för längdskidåkning.
 • Cirka 2,5 mil från Borovets ligger den lilla skidorten Govedartsi, som precis som Borovets erbjuder skidåkning på berget Rila. Govedartsi ligger i naturskön miljö nära sjön Yonchevo och floden Cherny Iskar.
 • Ett annat exempel på en skidort i Rilabergen är Panichishte. Den ligger på 1 350 meters höjd, nära staden Dupnitsa och precis på gränsen till nationalparken Rila.
 • Semkovo är en annan liten skidort i Rilabergen, belägen drygt 1,5 mil från staden Belitsa. Semkovo ligger på 1 750 meters höjd.

Vitosha

Om man vill åka skidor nära Bulgariens huvudstad Sofia är Vitosha ett bra alternativ. Vitosha är ett bergsområde som ligger i utkanten av Sofia, och det går gott om bussar dit från staden vilket förstås är positivt för den som vill få till en billig skidresa.

Berget Vitosha är resultatet av vulkanisk aktivitet och består av koncentriska platåer som reser sig nivå för nivå. Berget är 19 km långt och 17 km brett, och högsta punkten – Cherni Vrah – reser sig 2 290 meter över havet. Totalt har Vitosha tio toppar som är över 2 000 meter höga.

Cherni Vrah, vilket betyder den svarta toppen på bulgariska, har en väderstation med café. Närmsta större turistanläggning är Aleko Chalet som ligger 3 km nord-nordöst om toppen. Vintertid finns skidspår från toppen till både Aleko Chalet och Kumata Chalet. (Kumata Chalet ligger 5,5 km nordväst om toppen.) Det går inte någon lift hela vägen upp till Cherni Vrah, men det översta stoppet för liften Romanski på toppen Malak Rezen (2 191 meter) är bara 1,4 km från Cherni Vrah.

Aleko Chalet

Aleko Chalet är den största turistanläggningen på Vitosha och ligger 1 820 meter över havet. Här finns några hotell, caféer, restauranger, gott om pister för utförsåkning och både stolsliftar och släpliftar. Den svåraste och längsta pisten är Vitoshko Lale.

Man kan åka gondollift hela vägen (drygt 6 km) från förorten Simenovo i utkanten av Sofia till Aleko Chalet.

Chernia kos

Chernia kos är en skidhoppsanläggning i staden Samokov i Sofiaprovinsen. Det finns tre olika skidhoppningsbackar här: K40, K25 och K10. Sommartid är backarna täckta av plastmattor. Skidhoppningsanläggningen i Chernia kos är i behov av renovering, så att åka hit är bara att rekommendera för den som är okej med att anläggningen har börjat bli ganska nött.

Pamporovo

Pamporovo är en skidort i södra Bulgarien, nära gränsen till Grekland. Det är framförallt turister från Sydeuropa som besöker Pamporovo, men även skidåkare från andra delar av världen har börjat få upp ögonen för den här lilla pärlan i Rhodopebergen. År 2010 öppnades en extra gränsövergång mellan Bulgarien och Grekland som bara ligger 30 minuters bilfärd från Pamporovo, och om man fortsätter köra in i Grekland dröjer det inte länge förrän man kan ta ett dopp i Medelhavet (som dock inte brukar vara särskilt varmt under skidåkningssäsongen).

pamporovoPamprovo har ett rikt utbud av hotell och barer. Det finns två skidcentrum: Stoykite och Malina. Båda ligger cirka 1 450 meter över havet. Det är många barnfamiljer som åker hit, bland annat eftersom det finns bra backar för nybörjare. Ungefär en fjärdedel av pisterna är gröna (= lämpliga för nybörjare) och endast 12% av pisterna är svarta (= endast för avancerade skidåkare). Resten av pisterna är blå och passar medelgoda skidåkare. Snökanoner och maskiner för snöbearbetning används för att säkerställa kvalitén på underlaget. Varje år brukar det snöa ungefär 150 dagar i Pamprovo, vilket ger en lång skidsäsong.

Totalt finns det 55 km pister i Pamprovo, plus 38 km skidspår får långskidåkning. Det finns skidlärare och snowboardlärare tillgängliga, inklusive sådana som talar engelska. Pamprovo har 18 liftar, med kapacitet för att transportera sammanlagt 13 000 skidåkare i timmen. Skidåkning erbjudes även efter mörkrets inbrott.

Chepelare

Chepelare är en skidort i södra Bulgarien. Precis som Pamporovo ligger Chepelare i Rhodopesbergen. Chepelare ligger vid floden Chepelare och har cirka 5 400 bofasta invånare. Orten är inte bara känd för sin skidåkning och snowboardåkning, utan här finns även en fabrik som tillverkar skidor och snowboards. Fabriken gör bland annat produkter för det populära varumärket Atomic Ski.

Tsigov Chark

Tsigov Chark är en skidort belägen på Rhodopebergens västra sluttning, cirka 1 000 meter över havet. Närmsta större stad är Batak som ligger ungefär 8 km från Tsigov Chark.

Uzana

Uzana är en skidort i Balkanbergen, vid foten av toppen Ispolin nära nationalparken Bulgarka. Närmsta större stad är Gabrovo som ligger drygt 2 mil från Uzana.

Landskapet kring Uzana består av stora ängar omgärdade av skog, och så pister förstås. Den längsta skidbacken är 1 300 meter. Uzana brukar i snitt få ungefär fem meter snö per år.

Det finns över ett dussin olika hotell att välja mellan i Uzana, inklusive Uzana Mountain Chalet som brukar kunna erbjuda prisvärt boende för den som inte behöver tipptopp-standard. Är man ute efter en billig skidresa bör man absolut jämföra de olika boendeformerna i Uzana för priserna kan variera rejält.

Parshevitsa

Parshevitsa är en skidort i Balkanbergen, belägen cirka 1 300 meter över havet. Närmsta större stad är Vratsa som ligger cirka 25 km från Parshevitsa.