Black Snow skidutrustning
Skidresor till Finland

Skidåkning i Finland

Till Finland kan man ta sig billigt från stora delar av Sverige, särskilt om man inte har så bråttom utan kan tänka sig en kombination av buss och Finlandsfärja. Genom att hålla själva reskostnaden nere går det att få till en prisvärd skidsemester i Finland, trots att Finland i sig ju inte direkt är ett billigt land.

Värt att tänka på är att en del skidorter i Finland ligger så pass långt norr ut att det är smidigare att åka över landvägen från Sverige än att ta sig över Östersjön. Huruvida det blir en billig skidresa beror på mycket på vilken del av Sverige man utgår ifrån. Bor man i Stockholm kostar det ju mer att ta sig till till exempel Levi (17 mil norr om polcirkeln) än vad det kostar för någon som utgår ifrån Pajala.

Skidåkning Finland

Ylläs (Yllästunturi)

Yllästunturi, vanligen kallad Ylläs, är ett 718 meter högt fjäll i finska Lappland. Det ligger i kommunen Kolari, vid gränsen mot Sverige. På västra sidan av Muonio älv, som är gräns mellan Sverige och Finland, ligger en svensk ort som också heter Kolari (i Pajala kommun).

De två byarna vid Yllästunturi är Äkäslompolo som ligger på norrsidan och Ylläsjärvi på sydsidan. Mellan dessa två byar går en 11 km lång väg runt fjällsidan.

Både Äkäslompolo och Ylläsjärvi har få bofasta invånare, men god kapacitet för att ta emot besökare. Det finns både hotell och hyrstugor i området. På somrarna kommer fjällvandrare och fiskare hit, och på vintrarna är det skidåkning och snowboard som lockar. Gondolliften till toppen av fjället är igång både sommar och vinter.

Ylläs skidområde har över 60 pister för utförsåkning samt 330 km skidspår för längdskidåkning, inklusive 38 km elljusspår för längdskidåkning.

Här finns cirka 30 skidlifter. Ylläs är Finlands näst största skidområde, bara Levi är större. Ylläs är också det högsta fjäll i Finland som har skidlifter.

Iso-Syöte

Iso-Syöte ligger ungefär 15 mil söder om polcirkeln och är därmed Finlands sydligaste fjäll. Iso-Syöte ligger i den del av Finland som får mest snö, och det är inte svårt att förstås varför Iso-Syöte lockar så många skidåkare och andra vintersportare varje år.

Det finns två skidanläggningar här: Iso-Syöte och Pikku-Syöte.

Rukatunturi

Rukatunturi, vanligen kallat Ruka, är ett 490 meter högt fjäll. Skidsäsongen på Ruka startar vanligen i oktober och brukar hålla sig in i juni. Här finns en skidanläggning, som även den heter Ruka. Den första pisten (Eturinne) anlades år 1954. Numera finns här cirka 30 pister och 20 skidliftar, varav en är en höghastighetslift. Runt 90 snökanoner och 5 groomers finns på plats för att säkerställa pisternas höga kvalité. På vintrarna brukar nordiska skidtävlingar äga rum i Ruka.

Under högsäsong är skidliftarna öppna från 9:30 till 19:00. Från december och framåt (vanligen till mitten av april) hålls liftarna igång till klockan 23:00 på fredagarna. 23 av Rukas pister har strålkastarbelysning.

Skidanläggningen Ruka lockar också med 500 km skidspår för långskidåkning och 600 km snöskoterspår. Det går att hyra snöskotrar för kortare och längre utflykter. Slädturer med renar eller hundar erbjuds också, liksom isfiske, isklättring och icakarting.

År 2010 färdigställdes Ruka Pedestrian Village, en by som utformats med skidåkare och fotgängare i fokus. Här är det möjligt att ta sig från boendet till backarna utan att korsa någon bilväg. Om man själv anländer till Ruka i bil kan man låta den stå i det underjordiska, uppvärmda parkeringshuset.

Skidhoppning

Rukatunturibacken (Rukan hyppyrimäet) i Kuusamo är den största skidhoppsbacken i Finland, och står regelbundet värd för världscupen i skidhoppning. Hoppbacken öppnade redan år 1964, och nyinvigdes år 1996 efter en omfattande renovering där den fick keramikspår, snökanoner och strålkastaranläggning. K-punkt 120 meter och backstorlek 142 meter.

Intill den stora hoppbacken finns två mindre hoppbackar täckta med plastmattor. De har K-punkt 64 meter respektive 25 meter.

Suomu

Suomu är en skidresort i finska Lappland, nära Kemijärvi. Suomu kallas ibland för The Arctic Circle Ski Resort eftersom den ligger nära polcirkeln. Här finns 13 pister, varav den längsta är 1,7 km. Anläggningen har snökanoner, och det finns fem skidliftar. För den som vill åka offpist ordnas skjuts med snöskoter.

I Suomu har FIS Freestyle Skiing World Cup ägt rum många gånger.

Närmsta stad är Kemijärvi, Finlands nordligaste stad.

Levi

Levi är ett 531 meter högt fjäll, och här finns Finlands största skidanläggning. Skidanläggningen, som även den heter Levi, har 43 pister (varav fyra är svarta), en halfpipe, en superpipe och 27 skidliftar. Det finns bland annat två gondolliftar här, och en magisk matta för barn. Världscupstävlingar i slalom brukar äga rum i Levi i mitten av november.

Den längsta pisten i Levi är över 2 km lång, medan den pist som har störst fallhöjd har en fallhöjd på 325 meter. 17 av pisterna i Levi har strålkastarbelysning vilket möjliggör säker skidåkning även efter att solen har gått ned.

För längdskidåkning finns det 230 km spår (vissa med belysning) och den sammanlagda mängden snöskoterspår uppgår till 886 km.

Kurser finns tillgängliga för både skidåkning och snowboarding, inklusive telemark och längdskidåkning.

Levi ligger ungefär 17 mil norr om polcirkeln, i Kittilä kommun i finska Lappland. Skidsäsongen brukar starta i oktober och pågå till början av juni. Närmsta flygplats är Kittilä Airport. Närmsta tågstation ligger i Kolari. I Levi finns två snöparker och tio barnbackar. Cirka 8 km från Levis centrum hittar du Luvattumaa, där du kan besöka Levi Ishotell & Isgalleri. Kan man tänka sig att fara 4,5 mil från Levi centrum kan man besöka en snöby i Lainio där man kan utforska snöbyggnader, äta i en snörestaurang och övernatta i ett snörum.