Black Snow skidutrustning
Funäsfjällen -

Funäsfjällen

Funäsfjällen ligger i de västra delarna av Härjedalen och är en av landets mest uppskattade och mest intressanta skiddestinationer, även internationellt sett. Här finns variation och mycket att välja på för den vintersportintresserade. Funäsfjällen är inte en skidort utan ett samlingsnamn för en mängd olika destinationer, samtliga med sina speciella kännetecken och möjligheter. Här finns vintersportanläggningar med traditioner som går långt tillbaka i tiden, som Ramundberget och Tänndalen. Här finns Nordic Ski Center med världens längsta sammanhängande spårsystem. Funäsfjällen har något för alla och är ett mycket uppskattat resmål för vintersemestrande och sportlovsfirare. Funäsfjällen kallar sig ”Den svenska fjällturismens vagga” och redan i början av 1880-talet öppnade det fjällpensionat som skulle bli föregångaren till det som idag är Skandinaviens största skidområde.

Man har med andra ord haft gott om tid på sig att vårda sitt varumärke och idag är Funäsfjällen en skiddestination som man återkommer till år efter, år generation efter generation. Funäsfjällen är klassisk svensk fjällidyll när den är som bäst, samtidigt som den ständigt utvecklas.

Det största skidområdet i Skandinavien

Funäsfjällens 136 nedfarter gör inte bara området till Skandinaviens största i sitt slag, det gör det framför allt till alla skidåkare kan hitta något som passar just dem. Variationen är med andra ord enorm och för den som kommer i stora sällskap eller med familjen behöver inte oroa sig för att någon skulle hamna utanför eller behöva stanna i stugan därför att ingen backe passar dem. Dessutom är man helgarderad vad gäller vädrets makter, vill man upp på mäktiga fjälltoppar en solig dag så finns det mängder av möjligheter till detta, skulle det vara mulet eller blåsigt så behöver man inte ge upp skidåkningen den dagen, det finns nämligen gott om skyddade dalgångar där man kan glida fram i lugn och ro.Ramundberget-funäsfjällen

Boende

I Funäsfjällen finns hela nio fjällbyar vilka i sig kan uppvisa boende för alla smaker. Vill du hyra en fjällstuga med familjen och insupa riktigt klassisk svensk fjällmiljö eller föredrar du att bo på hotell och pensionat där det är nära till service och man slipper ha hand om dagligt hushållsarbete? Föredrar du att bo i lägenhet tillsammans med din familj eller ditt sällskap eller är du i Funäsfjällen för att åka skidor, gå på afterski och sedan sova, då kanske en plats på ett vandrarhem är att föredra. Funäsfjällen har boende för alla smaker och för alla plånböcker.

Lokala delikatesser

Den genuina känslan i Funäsfjällen känns naturligtvis även igen i maten som serveras i restaurangerna. Givetvis använder man sig av lokala produkter och råvaror: alltifrån ren och annat vilt till fisk fångad i fjällsjöarna, som tillsammans med lokalt plockade delikatesser som hjortron och lingon skapar alldeles egna, rustika matupplevelser, väl värda besök, bara dem.

I Funäsfjällen hittar du mängder av restauranger, caféer, mindre matställen och flera mysiga våffelstugor som gör din vistelse till en mycket speciell upplevelse även när du inte står på skidorna.

Nordic Ski Center

Funäsfjällen är inte bara majestätiska fjäll och branta backar, här finns även längdskidåkning i absolut världsklass. Nordic Ski Center hittar du här – världens längsta preparerade längskidåkningsspår. 300 kilometer spår att glida fram på, här kan du uppleva naturen, motionera, träna inför lopp eller varför inte rasta längs vägen och göra det hela till ett eget fjälläventyr? Givetvis talar vi inte om ett enda spår utan om flera, var och ett med sin svårighetsgrad. Nordic Ski Centers stora variation märks inte minst i miljöerna som man passerar igenom, från tallskog till dalgångar och upp på kalfjället. Det är dock ingen risk att man åker vilse, spåren är mycket väl organiserade med skyltar, angivelser och rastplatser.

Bruksvallarna

För många är Funäsfjällen synonymt med längdskidåkning, detta märks inte minst i Bruksvallarna som ligger i Tännas socken. En viktigt anledning till att Bruksvallarna blivit det centrum för längdskidåkning som det är beror på dess läge. Orten ligger mer än 700 meter över havet och dessutom långt ifrån kusten, något som garanterar inte bara snöiga vintrar utan även en längre skidsäsong än vad andra orter kan uppvisa. Detta demonstrerar man bland annat med att börja säsongen med det så kallade Bruksvallsloppet som går av stapeln redan i mitten av november. Säsongen avslutas sedan med Fjälltopphelgen i april när tusentals åkare deltar i den sista större längdskidåkningstävlingen som körs i Sverige innan våren kommer.

Tänndalen

Tänndalen hör till Funäsfjällen men är ett framstående vintersportområde i sin egen rätt. Det gäller dels längdskidåkning(Nordic Ski Center finns här)och här finns också ett av Sveriges största alpina skidområden, hit räknas bland annat Tänndalsvallen som ligger mellan Tänndalen och Funäsdalen.

Tänndalen är en skidort med anor. Här fanns bland annat landets äldsta privatägda skola för utförsåkning som funnits på orten sedan 1952 men som startade som ”Pinnens skidskola” i Riksgränsen redan 1947. Härmed blev ”Pinnens skidskola” den första i Funäsfjällen och den finns idag vid Funäsdalsberget.

Funäsdalsberget

Fjället Funäsdalsberget ligger utanför orten Funäsdalen och är med sin högsta punkt på hela 977 meter över havet ett mycket populärt resmål för skidåkare. I synnerhet gäller det den alpina skidanläggningen, belägen på fjällets sydvästra sida har sin toppstuga på hela 936 meter över havet. Utförsåkning och andra vintersporter har lång tradition i trakten och redan i mitten av 1930-talet invigdes den första skid- och störtloppsbacken här och verksamheten har expanderat och blivit mer varierad sedan dess. Detta märks inte minst på senare år i och med invigningen av Funäsgondolen som är den enda gondolbanan i Härjedalen och är, med sin fallhöjd på mer än 300 meter och sin längd på nästan en kilometer, en upplevelse i sig.