Black Snow skidutrustning
Skidåkning i Georgien

Georgien

Georgien ligger i Östeuropa och gränsar till Ryssland, Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan. Georgien domineras av bergslandskap och passar utmärkt för utförsåkning. Landet ligger i västra Kaukasien, från Större Kaukasus i norr till Mindre Kaukasus i söder. Bergskedjan Lichi delar landet i en östlig och en västlig del.

I Större Kaukasus ligger bland annat skiddestinationerna Gudauri, Mestia och Tetnuldi, och i Mindre Kaukasus finns goda möjligheter till utförsåkning på platser som Mitarbi, Goderzi och Bakuriani.

Om Georgien

Huvudstad Tbilisi
Officiellt språk Georgiska
Yta 69 700 kvadratkilometer
Befolkning Drygt 3,67 miljoner (uppskattning för år 2015)
Valuta Georgisk lari (GEL)
Tidszon Vintertid UTC +3

Sommartid UTC +4

Bergskedjan Större Kaukasus följer gränsen mot Ryssland, och från bergsryggen utlöper flera bergskedjor in i Georgien i sydlig riktning. Därefter kommer ett låglänt område, innan vi träffar på den parallella bergskedjan Mindre Kaukasus som utgör Georgiens södra gräns.

Berget Sjchara är 5 201 meter högt, men det är bara delar av Sjchara som ligger i Georgien, och själva bergstoppen är på den ryska sidan av gränsen. Den Georgiska delen av Sjchara når upp till 5 0 68 m ö h. Området mellan Sjchara och berget Kazbek domineras av glaciärer. Georgiens högsta bergstopp är toppen av berget Dzjanga som befinner sig 5 051 meter över havet.

Bergskedjorna har en stor påverkan på Georgiens klimat. Landet har kalla och snöiga vintrar, men Större Kaukasien utgör ett skydd mot ännu kallare luft som annars skull driva in från Ryssland. I det skyddade slättlandskapet Kolchi är klimatet subtropiskt.

Skiddestinationen Gudauri

Skidresorten Gudauri ligger på en sydlig platå i bergskedjan Större Kaukasus. Snön brukar ligga från december till sent i april, och det genomsnittliga snöfallet i Gudauri är drygt 13 meter per år.

Totalt finns det 57 km pister i Gudarui, vilka man når via släpliftar, stolsliftar, rullband och gondoler. Vissa pistar är upplysta för att möjliggöra skidåkning även på kvällstid.

För den som vill ha något utöver det vanliga erbjuds heli-skiing i Gudauri.

I skrivande stund håller Gudauri på att växa till sig, och det byggs nya hotell, gäststugor, restauranger och barer.

Skiddestinationen Bakuriani

Skidortern Bakuriani är belägen på den norra sidan av bergskedjan Trialeti, inte långt från floden Bakurianistskali. Till tätorten Botjomi är det ungefär 3 mil, medan huvudstaden Tbilisi ligger 18 mil bort. Skidåkare började anlända till Bakuriani redan på 1930-talet.

Totalt har Bakuriani 29 km pister, samt två skidhoppningsanläggningar. För vissa av pisterna finns det belysning så att man kan fortsätta åka även efter att solen har gått ned.

Basdelen av anläggningen befinner sig 1700 meter över havet, medan den högsta punkten är ett panorama på 2 705 meters höjd. Det brukar vara rejält snöigt i Bakuriani under perioden December – Mars. För januari månad är medeltemperaturen -7 grader C och det genomsnittliga snötäcket är 64 cm tjockt.

Om skid- och snowboarding inte är en tillräcklig kick kan man också ta sig en åktur med den alpina bergochdalbanan (toboggan).

Skiddestinationen Goderdzi

Goderdze Ski Resort ligger i Goderdzepasset i Adjaras högland, cirka 2 000 meter över havet. Totalt finns här 8 km pister, och upp tar man sig med någon av de två gondolliftarna.

Goderdzi erbjuder också så kallad ”cat skiing”, vilket inte är skidåkning med katter (även om det säkert hade varit jätteroligt) utan skidåkning där man använder sig av en så kallad snowcat för att ta sig upp. En snowcat är ett fordon med larvfötter som är specialanpassat för att ta sig fram i snön. Snowcats används vanligen för att genomföra underhållsarbete i pistarna och omnämns därför ibland som pistmaskiner. Tack vare Goderdzis snowcats kan man smidigt ta sig upp till platser dit det inte går några liftar. Särskilt populära är snökatterna bland avancerade skidåkare som älskar att kasta sig ut i Goderdzis orörda pudersnön.

Goderdze Ski Resort ligger ungefär 25 mil från huvudstaden Tbilisi. Tätorten Batumi, där det finns en flygplats, befinner sig cirka 2 timmars bilfärd från resorten.

Snötäcket brukar ligga november – maj i Goderdze. Det genomsnittliga årliga snöfallet uppgår till drygt 17 meter.

Goderdzi får besökare året runt, bland annat personer som kommer för att dricka det mineralrika källvattnet.