Black Snow skidutrustning
Skidåkning i Grekland

Grekland

Säg ordet Greklandssemester och de flesta svenskar tänker nog på sol, bad, stekheta klippor och milslånga stränder. Betydligt mindre känt är att de bergiga Grekland faktiskt har en hel del att erbjuda för den som vill åka skidor och snowboard.

Totalt finns det ett tjugotal olika skidorter att utforska, varav den mest välbesökta är Kelaria på berget Parnassos – ett berg som är mer känt för Delfis ruiner. Kelaria ligger ungefär 18 mil från huvudstaden Aten.

Den grekiska skidsäsongen börjar vanligen i mitten av december och pågår till mitten av april. Det är dock flera skidorter, inklusive Kelaria, som har åkbara backar ända in i juni månad. Så pass sent på året får man dock klara sig utan liftar eftersom de stängs när det inte finns tillräckligt mycket åkare i backarna. Rent klimatmässigt ligger flera av Greklands skidanläggningar i samma väderstråk som Alpernas nordsida och det är inte ovanligt att väder – till exempel snöväder – kommer drivandes in från Zermatt och S:t Anton.

Skiddestinationer

Här nedanför hittar du några exempel på skiddestinationer att utforska i Grekland.

Kelaria (på Parnassosberget)

Kelaria på berget Parnassos har drygt ett dussin liftar och två gröna, elva blå och sex röda backar. Är det svarta backar man är ute efter är Kelaria alltså inte något idealt val, däremot har Kelaria mycket att erbjuda för medelgoda åkare. Vill man blanda upp utförsåkningen med längdskidåkning finns det 11 km preparerade spår att tillgå.

Det finns ingen logi i Kelaria, däremot i samhället Arachova som ligger cirka 2,5 mil bort. Arachova är en gammal bergsby som ligger 940 meter över havet, det vill säga lägre än skidorten som har sin bas på 1 750 meters höjd.

Eftersom Kelaria inte har några svarta backar, och de avancerade skidåkarna följaktligen tenderar att välja andra destinationer, är det vanligt att man får ha pudersnöbackar nästan för sig själv när de uppenbarar sig.

Seli (Kato Vermio)

Seli är en vintersportanläggning i Vermionbergen i norra Grekland, och Greklands allra första skidlift byggdes här år 1934. Seli har idag elva liftar och sexton pister, varav tre är gröna, fem är blå och åtta är röda. Svarta pister saknas helt. Högsta fallhöjd 275 meter. Högsta pisten startar 1900 meter över havet.

Den närliggande byn Kato Vermio är en av Greklands högst belägna byar, med en medelhöjd på 1 450 m ö h. Här finns gott om stugor, chalets och hotell.

I området finns även 10 km preparerade spår för längdskidåkning.

Drygt en mil bort ligger skidanläggningen 3-5 Pigada.

3-5 Pigadia

3-5 Pigada har en pist av varje sort: en grön, en blå, en röd och en svart. De betjänas av sju liftar. Högsta fallhöjd 585 meter. Den högst belägna pisten startar drygt 2 000 m ö h.

Kring 3-5 Pigada finns 20 km spår preparerade för längdskidåkare.

När man befinner sig i 3-5 Pigadia är skidanläggningen Seli drygt en mil bort och skidanläggningen Kaimaktsalan mindre än fyra mil bort, så det är inte orimligt att hinna med alla tre under en semester om man så önskar.

Kaimaktsalan

Kaimaktsalan har tre gröna, fyra blå och sex röda pister. Svarta pister saknas helt. Pisterna betjänas av totalt sju liftar, varav den högsta når upp till 2 480 meter över havet. Högsta fallhöjd är 440 meter. Kring Kaimaktsalan finns det 20 km preparerade spår för längdskidåkning.

Kalavryta

Kalavryta har tolv pister och sju liftar. Det är två gröna backar, tre blå, fem röda och två svarta. Jämfört med många andra grekiska vintersportanläggningar har Kalavryta mycket att erbjuda de mer avancerade utförsåkarna. Maximal fallhöjd är 640 meter. Med högsta liften når man upp till 2 340 meter över havet.

Voras

Bergskedjan Voras ligger i norra Grekland och innehåller Greklands tredje högsta berg. Skidanläggningen här, som byggdes i mitten av 1990-talet, har huvudsakligen pister på sydsidan. Här finns enbart blå och röda pister. Maximal fallhöjd är cirka 400 meter. En av de närmsta städerna är Edessa som ligger 4,5 mil bort.

Om Grekland

Huvudstad Aten

Koordinater: 37°58′N 23°43′E

Officiellt språk Grekiska
Area 131 957 kvadratkilometer
Befolkning Nästan 11 miljoner (uppskattning för år 2015)
Valuta Euro (EUR)
Tidszon Vintertid: EET (UTC +2)

Sommartid: EEST (UTC +3)

Trafik Högertrafik

Grekland ligger på balkanhalvöns södra spets i Medelhavet och gränsar till Albanien, Makedonien, Bulgarien och Turkiet. Landet innehåller ett stort antal Medelhavsöar, av vilka 227 är befolkade.

Greklands högsta berg är det berömda Olympen, vars topp ligger 2 918 meter över havet. Totalt är 80% av landet bergigt. Bergskedjan Pindus, som är en fortsättning på de Dinariska alperna, dominerar. Bergenskedjan Pindus har höga och mycket branta toppar, och kanjonen Vikos är upptagen i Guinness Rekordbok som världens djupaste kanjon. (En kanjon är en djup dalgång mellan höga klippväggar som av ett vattendrag karvats ur fast berggrund.)

I nordöstra Grekland hittar vi en annan hög bergskedja; bergskedjan Rhodope som sträcker sig över regionerna Östra Makedonien och Thrakien och som till stora delar är bevuxen av tät skog.