Black Snow skidutrustning
Idre -

Idre

idre-skiingIdre ligger i nordvästra delen av Dalarna, närmare bestämt i Älvdalen som utan tvekan är en av landets intressantaste och mest natursköna platser. För den vintersportintresserade är naturligtvis Idre ett av de mest kända, mest omtyckta och största orterna som finns i Norden. Många förknippar Idre med soliga vintersemestrar vilket delvis beror på att man, i synnerhet i Idre Fjäll, kan köra utförsåkning i fyra väderstreck, alltså har man alltid solen någonstans och om det blåser någonstans så kan man alltid byta backe.

En anledning till att Idre är så omtyckt kommer ur den genuina känslan för orten. Idre som skidort kom nämligen till på ortsbornas egna initiativ och under 1960-talet när skidåkning och inte minst utförsåkning blev populärt i breda folklager så tyckte Idreborna att deras vackra trakt skulle kunna bli lika omtyckt som de redan etablerade skidorterna. De visade sig ha rätt och ledorden är fortfarande enkelhet, glädje och omtanke.

Denna enkelhet, glädje och omtanke gör att många återvänder hit, år efter år. I synnerhet barnfamiljer uppskattar orten men Idre är en mångfacetterad plats och här finns även branta backar för den som är ute efter lite avancerad åkning. Kort sagt hittar de flesta skidintresserade något här och det har gjort Idre till något väldigt speciellt för väldigt många.

Idre Fjäll

Ungefär en mil öster om själva orten Idre ligger Idre Fjäll som nog är det som de flesta tänker på när man hör talas om ortsnamnet. Idag är Idre Fjäll ett av de mest kända skidorterna i landet och det kan tyckas som att den alltid funnit men faktum är att Idre Fjäll är en ganska ung skidort. Invigningen skedde 1968 och sedan dess har det gått framåt både för skidanläggningen och för orten. Här finns idag 40 nedfarter vilket ger en stor variation beroende på hur avancerat man vill åka, hur brant backe man vill ha och i vilket väderstreck man önskar åka. Själva området som sådant är indelat i fyra olika delar, alla lämpligt nog namngivna efter de väderstreck de är belägna i. Denna variation har följaktligen även den fördelen att backarna i regel ligger ganska nära varandra så om en familjemedlem vill åka lite lugnare eller om en annan är sugen på mer avancerad åkning så är man sällan speciellt långt ifrån varandra.

All denna variation gör Idre Fjäll till ett idealiskt resmål för familjen eller andra sällskap. Oavsett intresse, erfarenhet eller ålder så hittar man något som passar. Här finns till exempel Chocken som länge var landets brantaste backe och även idag är den en utmaning för de mer hågade åkarna. Den som aldrig stått på ett par skidor hittar naturligtvis lugnare backar där man kan öva upp sin färdighet i lugn och ro innan man ger sig ut i de brantare backarna.

Liftanläggningarna utgår från det nästan 900 meter höga fjället Gränjåsvålen och de totalt 27 liftarna tar skidåkarna enkelt och smidigt till de olika nedfarterna.

Boende

Givetvis har även Idres varierade åkning sin motsvarighet även när det gäller variation och valmöjligheter i boendet. Vill man bo i en mysig stuga med familjen och kunna stänga dörren om sig när dagen i backen är över, då hittar man det här. Föredrar man att tillbringa mer tid i backen eller på afterski så kanske ett rum är ett bättre och mer prisvärt alternativ, givetvis finns det bra alternativ när det gäller hotell också, inte minst på Pernilla Wiberg Hotel som bland annat har bra och trevliga erbjudanden över viktiga helger som till exempel under Julen.

Erbjudanden

I Idre är man noga med att alla ska trivas oavsett hur gammal man är eller hur man reser. Oavsett om du kommer hit med hela familjen, med kompisgänget eller om du kommer ensam så ska du kunna räkna med att mötas av erbjudanden som passar just dig. Idre Fjälls devis är som sagt enkelhet, glädje, omtanke och detta avspeglar sig givetvis i verksamheten.

Somliga vill sköta sina inköp och sin matlagning själv och givetvis finns det möjligheter till detta. Somliga föredrar att välja restaurang varje dag och ta det som det kommer. För den som vill ha allt sådant ordnat redan i förväg kan välja paketresor där alltifrån mat, frukost och skipass och städning innan man åker ingår. ta en titt på alla de olika erbjudanden som finns och välj ut de som passar just dig och/eller ditt sällskap.

Konferenser och andra gruppresor

Idre är ett idealiskt resmål när företaget eller föreningen ska resa bort för konferens eller kickoff. Att kombinera vintersport med konferens är ett ypperligt sätt att lära känna varandra, komma i stämning och nå bra resultat. Givetvis finns det en mängd erbjudanden såväl för företaget som för föreningen eller skolklassen.

Skidåkning på vintern, orientering eller golf på sommaren, Idre kan visa upp en stor variation för alla sällskap som vill komma bort en stund och uppleva naturen och vädret.

Sommarsäsong

Idre är så mycket mer än förstklassig skidåkning. De vackra miljöerna lockar folk året runt. Även om möjligheterna till skidåkning, av naturliga skäl, är begränsade under vissa delar av året så kan man med fördel resa hit även under våren och, i synnerhet, på sommaren. Många har stugor året runt som man återvänder till vid högtider som födelsedagar, Jul eller bara för att vistas ute i den sköna naturen.

Skidåkning är utan tvekan Idres största dragplåster men den som tar en närmre titt på vad denna del av Sverige kan erbjuda ser snart att det finns betydligt mer att uppleva.