Black Snow skidutrustning
Skidresor till Litauen

Skidåkning i Litauen

litauenLitauen är en pärla som många inte ens tänker på när de letar efter billiga skidresor, trots att det finns gott om välpreparerade backar och natursköna områden att upptäcka på skidorna i Litauen. Litauen ligger i Baltikum och det går prisvärda passagerarfärjor över Östersjön mellan Sverige och Litauen. Den viktigaste färjehamnen för passagerarfärjor till Litauen är Klaipėda, som ligger i nordvästra Litauen. Klaipėda är Litauens tredje största stad och det finns gott om boendealternativ här om man vill stanna en natt innan man beger sig av till någon av skidorterna. För den som reser med liten budget kan vi tipsa om Klaipėda hostel, Hostel KUBU och Pajūrio kempingas. Pajūrio kempingas är huvudsakligen en campingplats, men de har även en vandrarhemsdel med sovsal.

Ryanair trafikerar Kaunas International Airport vilket innebär att man ofta kan ordna en billig skidresa även om man föredrar att flyga framför att åka båt. Kaunas är Litauens näst största stad, och ligger i mitten av landet. Om man planerar att åka besöka norra Litauen är flyg till Riga ibland ett bättre alternativ.

Litauen är medlem av både EU och Schengensamarbetet, vilket innebär att man som svensk inte behöver visum för att besöka Litauen.

Anykščiai

Anykščiai är en skidort i nordöstra Litauen, drygt 3 mil väster om Utena. Anykščiai har en fast befolkning på cirka 12 000 personer.

Skidanläggningen Kalita i Anykščiai är öppen december – mars och har två liftar. Det går att hyra utrustning här och skidlärare finns tillgängliga. I skrivande stund kostar det €8 att köpa liftkort för en dag, men detta kan förstås ha hunnit ändras sedan denna artikel skrevs så kontrollera alltid med Kalita eller med Anykščiais turistbyrå för att få aktuella priser.

Druskininkai

Druskininkai ligger i södra Litauen, nära gränserna mot Vitryssland och Polen. Här bor cirka 14 000 personer. Området kring staden är ett bergigt skogsbeklätt naturskyddsområde med flera bäckar och sjöar.

Druskininkai, som ligger vid floden Ratnyčia delta, växte fram som en spa-ort under 1800-talet. Kring förra sekelskiftet besöktes Druskininkai av turister och konvalescenter från hela Europa, och många familjer ur övre medelklassen i städer som Moskva, Warszawa och Vilnius lät bygga sommarhus i området. Druskininkai popularitet fortsatte även efter att Litauen blivit en del av Sovjetunionen, och flera sanatorium uppfördes i Druskininkai i mitten av 1900-talet. Under sin höjdpunkt fick Druskininkai av cirka 400 000 besökare per år från olika delar av Sovjetunionen.

Snow Arena

Snow Arena – Inomhusbacke

Efter Sovjetunionens kollaps minskade antalet besökare dramatiskt och Druskininkai fick problem med skyhög arbetslöshet. Efter millennieskiftet har Druskininkai genomgått en rejäl uppfräschning och börjat locka turister igen, men området är ännu inte särskilt känt bland västeuropéer och man kan fortfarande få till en mycket billig skidresa om man väljer att förlägga sin skidsemester i Druskininkai.

Förutom skidanläggning lockar Druskininkai med ett vattenland som öppnade år 2006, och ungefär två mil från staden ligger en 18-håls golfbana som stod klar år 2011. Snow Arena, som stod klar samma år som golfbanan, är en av Europas största skidbackar inomhus. Backen är 460 meter lång och har en höjdskillnad på över 65 meter. Inomhusbacken är öppen året runt, och här finns både skidskola och snowboardskola.

Ignalina

Ignalina ligger i östra Litauen och omgärdas av nationalparken Aukštaitija. Det här området är känt för att få snö redan tidigt under vintersäsongen, och snön brukar också ligga kvar långt in på våren.

Nära sjön Žaliasis / Šiekščio (”den gröna sjön”) ligger Ignalina Winter Sports Center, med fyra skidbackar och lika många bergsbanor (funiculars) för transport av människor. En av backarna är en nybörjarbacke. Det går att hyra utrustning hos Ignalina Winter Sports Center och skidlärare finns tillgängliga. Efter skidåkningen kan man koppla av med finsk sauna och rysk sauna.

När denna artikel skrevs kostade ett liftkort för en dag €10 för vuxna och €7 för barn. Att hyra utrustning för en dag kostade €8 – €23.

Ignalina Winter Sports Center har snökanoner.

Liepkalnis i Vilnius

Liepkalnis i vilniusLitauens huvudstad Vilnius har en skidanläggning vid namn Liepkalnis som lockar med fem olika backar, inklusive en nybörjarbacke och en mycket svår backe. Det finns tre liftar och två snökanoner. När den här artikeln skrevs kostade ett liftkort €11 för fem timmar. (€8 för barn.) I anslutning till Liepkalnis finns spår för längdskidåkning som är gratis att åka i.

Vilnius ligger i sydöstra Litauen, där floderna Vilnia och Neris möter varandra.

Vilkaviškis

Vilkaviškis ligger vid floden Šeimena i sydvästra Litauen, cirka 25 km nordväst om Marijampolė. Skidanläggningen i Vilkaviškis har två pister som är lämpliga för nybörjare och två som passar mer avancerade skidåkare. Det finns flera liftar, inklusive ankarliften. När denna artikel skrivs kan man för €14 få en paketlösning som inkluderar både liftkort och utrustning för en dag.