Black Snow skidutrustning
Skidresor till Makedonien

Skidåkning i Makedonien

Under vintern är skidåkning populärt i Makedoniens bergsområden och Pelister, Prespa, Dojran, Ohrid, Mavrovo, Gostivar, Popova Šapka, Kruševo och Kožuf är alla exempel på skidorter eller skidområden som är intressanta att utforska för den som är ute efter billiga skidresor.

Skidåkning Makedonien

En av anledningarna till att skidåkning och annan vintersport fortfarande är förhållandevis billigt i Makedonien är att landet var en del av Jugoslavien fram till år 1991 och därefter inte blev medlem av EU och Euro-området. Makedonien har varit FN-medlem sedan år 1993, däremot är landet inte med i vare sig EU eller NATO. Valutan är den makedonska denaren (MKD).

Det som idag är Republiken Makedonien ingick under perioden 1944 – 1991 i Jugoslavien. Den 8 september 1991 röstade över 95% av de röstande för att Makedonien skulle bryta sig ur Jugoslavien, och Makedonien firar sedan dess den 8 september som sin självständighetsdag. Under krigen på Balkanhalvön under det tidiga 1990-talet förblev situationen jämförelsevis lugn i Makedonien.

Två olika bergskedjor löper genom Makedonien: Šar planina (Šar-bergen) och Osogovo-Belasica. Bergsområdena karaktäriseras av korta somrar och långa vintrar med mycket snöfall. Våren är vanligen kallare än hösten.

Makedoniens huvudstad heter Skopje och har drygt 500 000 invånare.

Pelister

Pelister, även känd som Peristeri, är den högsta toppen i bergsområdet Baba Plania. Detta bergsmassiv ligger gränsområdet mellan Makedonien och Grekland. Toppen Pelister är 2 601 meter hög och från den kan man se staden Bitola. Bergsområdet fungerar som avskiljare för floder i området, så att vissa floder går vidare mot Adriatiska havet medan andra leds till Egeiska havet.

I Pelister National Park lever bland annat vargar, björnar, vildsvin, stengetter och flera sorters örnar. Detta är Makedoniens näst största nationalpark, bara Mavrovo är större.

Pelister är ett av Makedoniens viktigaste turistområden, bland annat tack vare de utmärkta förhållandena för utförsåkning. Trots att Baba Plania inte är en del av alperna brukar skidåkningen här ofta beskrivas som mycket lik alpin utförsåkning.

De högsta bergstopparna är snötäckta långt in i juli, och i vissa områden ligger snön kvar året runt så att gammal snö täcks med ny när nästa vinter inleds.

Kožuf

Kožuf är ett berg som delvis ligger i södra Makedonien och delvis i Grekland. På grekiska heter berget Tzena. Den högsta toppen är Zelenbeg som når en höjd av 2 171 meter över havet. Exempel på byar och städer i området är Mzhechko, Konopishte och Demir Kapija.

Kožuf Mountain Resort är en stor och modern anläggning för skidåkning och snowboard på berget Kožuf. Den är särskilt populär bland personer som vill ägna sig åt så kallad freeriding / frikörning, det vill säga åka i opreparerade naturliga backar utan några slalomflaggor eller liknande. Kožuf Mountain Resort har i skrivande stund tre liftar, varav två är t-bar och en är 6-persons stolslift av typen DCL Doppelmayr. Skidanläggningen är dock inne i ett expansivt skede och fler liftar är planerade.

Att köra från Skopje flygplats till Kožuf Mountain Resort tar ungefär 2 timmar under normala förhållanden. Att istället flyga till Thessaloniki i Grekland gör att man kortar ned restiden mellan flygplats och skidanläggning till cirka 1 timme och 30 minuter, förutsatt att det inte är köer vid gränsövergången.

Šar planina

Šar planina är ett bergsområde i Balkan som sträcker ligger i både Makedonien, Kosovo och Albanien. Drygt 56% av området hör till Makedonien, strax under 44% ligger i Kosovo och mindre än 1% är i Albanien.

I bergen bor bland annat lodjur, vargar, björnar, bergsgetter och vildsvin. Snön brukar ligga från november till mars eller april, med undantag för den högsta topparna som har snö längre än så.

Cirka 2,5 mil från staden Gostivar ligger skidorten Zare Lazarevski, som omgärdas av Mavrovo Nationalpark. Mavrovo Nationalpark lockar besökare året runt, men är mer välbesökt under vintersäsongen än under sommarsäsongen eftersom så många skid- och snowboardåkare anländer för att njuta av den djupa snön och bergstoppar som Rusino, Sultanica and Sandaktas. Skidorten har cirka 1 200 sängplatser för uthyrning till turister, och här finns också flera restauranger och butiker.

En annan populär skidort i Šar planina är Popova Shapka, belägen 1 780 meter över havet. En av anledningarna till dess popularitet är att huvudstaden Skopje bara ligger 35 kilometer bort. Närheten till den internationella flygplatsen gör att många utländska skidåkare besöker Popova Shapka varje år. Popova Shapka har också blivit känt internationellt genom att stå värd för europeiska skidmästerskap. Mellan staden Tetovo och Popva Shapka går en 6 km lång bergbana (kabel-järnväg) som tar dig upp från dalen till Popva Shapka på drygt en halvtimme. Vill man inte bo i själva skidorten finns alltså möjlighet att bo i Tetovo istället, vilket ger ytterligare möjligheter att leta prisvärt boende för den som är ute efter en billig skidresa.

Kruševo

Kruševo ligger på en höjd av 1 350 meter över havet på berget Bushava och är en bra utgångspunkt för skidåkning. Staden är berömd för sin pittoreska arkitektur, och även nybyggda hus i Kruševo brukar följa den gamla stilen. När snön täcker staden, vilket den gör under en betydande del av året, ser Kruševo ut som själva sinnebilden av en idyllisk bergsby.

Det finns skidbackar på bekvämt avstånd från staden och en stolslift avgår från själva stadskärnan. Exempel på tillgängliga skidliftar i området är en dubbel stolslift som tar 720 skidåkare per timme, en ankarlift som tar 700 skidåkare per timme, singelliftar som tar 600 skidåkare per timme och barnliftar som tar 300 barn per timme.

Kruševo ligger cirka 30 km från Prilep och 140 km från Skopje.