Black Snow skidutrustning
Säfsen -

Säfsen

Säfsen, eller Säfsen Resort, ligger söder om Säfsbyn i Ludvika kommun, Dalarna. Det natursköna området har en lång historia och som skidort har man sedan slutet av 1970-talet skaffat sig en stark position som en av landets bästa skidanläggningar. Här, på 472 meters höjd över havet, finns förutom längdåkningsspår, konferensanläggning, timmerstugor och campingplatser även många sjöar där den som vill ta en paus från skidåkandet kan slappna av med fiske och andra naturupplevelser. Givetvis finns här även restaurang, butik och ett omtyckt vildmarksspa. Kort sagt, här finns allt såväl för den sportintresserade som för den som dragit sig tillbaka till vildmarken för vila och rekreation.säfsen-ski-track-sun

Förutom att vara en förstklassig skidort finns här även leder för mountainbike, hästridning och möjligheter till jakt och fiske. Vandringsleder och bärplockning gör Säfsen till ett omtyckt resmål inte bara under vintermånaderna. Hit kommer inte bara svenskar utan även många internationella gäster.

I Säfsen kan man uppleva det vackra landskapet och omgivningarna på skidorna, till fots och från hästryggen. Den som vill ladda batterierna har här många möjligheter och tillfällen till både att få frisk luft och till vila innan det är dags att återvända till vardagen.

Skidåkning i Säfsen

För den som tänker åka på vintersemester med hela familjen är Säfsen ett utmärkt val. Här finns åkning för såväl nybörjaren som för den mer erfarne åkaren.  Man kan utan problem åka på olika håll, i olika backar och lätt hitta tillbaka till varandra eller stämma möte eftersom allt är förbundet och slutar på samma ställe. För de yngre åkarna finns olika alternativ, exempelvis kan de allra yngsta börja i Familjebacken där man lära sig både åkning och hoppning och för de lite äldre är Folkparken ett spännande alternativ där man kan testa och utveckla sina kunskaper. För den som vill gå i skidskola finns många olika alternativ, från grundkurser till mer avancerade. Från snowboardåkning till privatlektioner, den som är helt ny på skidorna får här den hjälp som krävs för att komma igång. Även den erfarne åkaren kan här bättra på tekniken och lära sig nya trick.

Sedan starten i slutet av 1970-tale har Säfsen vuxit till att idag ha inte mindre än 16 nedfarter och sex liftar med alltifrån åkning för nybörjare till mer avancerade backar. Exempelvis kan de mer erfarna åkarna kasta sig ut i Säfsens snowpark som designats av den från OS och världscupsammanhang bekante David Ny. De yngre kan ge sig av på äventyr i Filuriland och där stifta bekantskap med den skidåkande älgen Filurius och andra roligheter.

Längdskidåkning

Säfsen är känt och uppskattat för sina backar, oavsett om de är avancerade eller för nybörjare. Dock får man inte låta bli att nämna anläggningens längdskidåkning. Inte för inte är man officiellt Vasalopps-center och med 115 kilometer spår är Säfsen ett idealiskt ställe för längdskidåkning. Här kan man glida fram i det natursköna landskapet, genom skogar och dalar, i backar och i spår.

Givetvis finns det även lektioner i längdskidåkning för den som känner att han eller hon vill skaffa sig eller bättra på sina kunskaper.

Smidigt boende

En av de många aspekter som gjort att Säfsen blivit så omtyckt, inte minst för barnfamiljer, är det faktum att boendet, inte minst i förhållande till skidbacken, ligger väldigt smidigt till. Det är ungefär två kilometer mellan stuga och backe och det finns smidig och enkel transport så man behöver inte ta den egna bilen eller något annat transportmedel när man ska ge sig ut i spåret eller i backen.

De flesta boendena är klassiska, svenska timmerstugor som de flesta tänker sig dem och hoppas på att få bo i när man tänker på skidåkning och vintersemester. Mysigt och klassiskt men modernt utrustade och givetvis kan man även få städning om man vill det och tycker att det räcker med ansträngning i backen eller i spåret.

Säfsen har blivit ett omtyckt och populärt resmål, inte bara under vintersäsongen. Många återkommer år efter år och det har blivit mer och mer populärt att köpa en egen stuga här, en plats att återkomma till närhelst man känner för det. Området, naturen, sjöarna, Säfse har helt enkelt så mycket att erbjuda att det inte räcker med en sportlovsvecka för att man ska få uppleva allt.

Mat och dryck

Säfsens närhet till naturen och till kulturlandskapet går igen även i maten och drycken som serveras i restaurangerna. Så ofta det är möjligt hämtar man sina råvaror från trakten och det är en speciell känsla att sitta ned till bords och veta att maten på tallriken är vilt från skogen, bär som vuxit alldeles i närheten eller odlats i trakten. Säfsen som helhet är en väldigt genuin upplevelse och detta återspeglas naturligtvis även i restaurangutbudet.

Spa

Den som tillbringat ett par dagar i backen vet att hur roligt man än har haft det, hur vältränad man än är så kan man alltid räkna med att kroppen reagerar. Om man inte vill ligga med träningsvärk resten av vistelsen eller helt enkelt tröttar ut sig för tidigt så är det tur att Säfsen har sitt eget, mycket omtyckta spa som för övrigt är mycket populärt även bland besökare som inte är i Säfsen för skidåkningen primärt utan bara vill ha en skön stund med massage och härliga bad.

Här kan man få klassisk massage, peeling eller bara koppla av i relaxen eller i bastun. Efter ett besök i Säfsens spa är man som ny igen och kan ge sig ut i backen eller i spåret igen, eller återvända till vardagen igen, utvilad och med fyllda batterier.