Black Snow skidutrustning
Sälen -

Sälen

Sälen är, med sina mer än hundra olika nedfarter i alla väderstreck och sina i eget namn kända anläggningar som Hundfjället, Tandådalen och Lindvallen, Sveriges och norra Europas största resmål när det gäller alpina sporter. De lite drygt 600 bofasta Sälenborna får under högsäsong sällskap av 80 000 besökare per dag och orten har rykte om sig att vara den svenska skidort som passar extra bra, inte bara för barnfamiljer utan även för alla olika sorters åkare. Från nybörjare till proffs och vanliga åkare som vill bättra på form och stil.

Man har också en lång säsong. Sälen har snögaranti som varierar under perioder från november till maj och följaktligen kan man ta emot mer än en och en halv miljon besökare varje säsong. Liftarna har en kapacitet på över 80 000 åkare per timme och med femtiotalet restauranger och ytterligare ett tjugotal barer och nattklubbar är Sälen ett säkert kort både när det gäller skidåkning och nöjesliv

Sälen – ett vinterparadis med traditioner

När en svensk tänker på skidåkning eller annan vintersport är chansen stor att man kommer att tänka på Sälen. Om det finns vinterresemål som blivit synonymt med skidsport och vinterlovsaktiviteter i största allmänhet så är garanterat Sälen ett av dem. För miljontals svenskar innebär Sälen äventyr, naturupplevelser och avkoppling, en plats man kanske återkommit till årligen under ett helt liv. Först som barn under sportlovet, när man gör sina kanske första åk i en riktig skidbacke, därefter tillsammans med vännerna där skidåkningen kanske får maka på sig en aning för nöjeslivet på någon afterski. Sedan, när man själv blivit förälder, återvänder man för att man vill att de egna barnen ska få uppleva det man själv upplevt och låta dem få uppleva den glädje som bara ett klassiskt svenskt skidparadis som Sälen kan erbjuda.sälen-family-skiing

Just den här bredden, att såväl barnfamiljer som kompisgäng hittar hit år efter år, är en del i det faktum att Sälen har den status den har. Det spelar ingen roll om du är sju år och ska testa utförsåkning för första gången eller om du är senior och helst uppehåller dig i långfärdsspåret, här finns något för alla utan att man för den skull riskerar att komma i vägen för varandra.

Sju vintersportanläggningar

I Sälen finns något för alla. De sju olika anläggningarna är anpassade efter olika sorters åkning. Lindvallen och Hundfjället är till exempel de anläggningar som gett Sälen gott rykte om sig att vara ett barnvänligt vintersportområde. För den mer erfarne åkaren eller den som vill utveckla sin åkning i mer avancerad riktning finns Tandådalen som i sin tur har förbindelse med Hundfjället, vilket innebär att sällskap och familjer inte behöver vara långt ifrån varandra oavsett som man är van åkare eller nybörjare.

Lindvallen och Högfjället är två andra anläggningar som har förbindelse, något som gör dessa till Sälens största sammanhängande. Här hittar man såväl svårare som lättare backar. I Lindvallen finns även upplevelsevärlden Experium där den som vill ta en paus från skidåkandet, eller den som inte uppskattar vintersporter kan roa sig med bland annat bio, bowling och shopping. Här finns även olika restauranger och vattenland.

Kläppen är en annan känd vintersportanläggning och ligger lite drygt en och en halv mil söder om själva byn Sälen.

En av Sälenfjällens mer nordligare anläggningar är Stöten, känd för bland för Sälens högsta fallhöjd(370 meter)och nedfarten Mormors Störtlopp.

Näsfjället är en nordligaste anläggningen i området och är känd för sina naturliga miljöer och långa skoterleder.

Kort sagt så har Sälen något för alla. Proffsåkaren som vill träna, familjen som vill ha en härlig sportlovsvecka, kompisgänget som vill uppleva äventyr i såväl backen som i nöjeslivet, alla hittar något här. Alla de olika anläggningarna har sin charm och sina besökare, samtliga förtjänar att studeras lite närmre.

Lindvallen och Högfjället

Med femtiotalet liftar och lika många pister är Lindvallen tillsammans med det närliggande och förbundna Högfjället ett omtyckt område, omgärdat av skog och sedan länge familjernas stora favorit i Sälen. Den som kommer hit har 82 kilometer pist att ge sig ut i och Lindvallen är den perfekta starten för nybörjaren, oavsett om det handlar om barn eller om äldre nykomlingar i backen.

Här kan man visa upp Nordens största område för just barn och nybörjare och för den långväga besökaren finns både hotell och stugbyar att välja mellan när det gäller boende. Runt de fyra torgen som anläggningen är uppbyggd runt, Gustavstorget, Sälfjällstorget, Snötorget och Söderåstorget, hittar du alltifrån butiker till service.

Högfjället är förbundet med Lindvallen och är det lite mindre, småskaligare alternativet såväl för nybörjaren som för den som vill åka lite lugnt och inte vara mitt i det intensivaste åkandet.

Tandådalen

För den som känner att man övat upp sin färdighet i backen eller bara vill uppleva ett lite högre tempo än exempelvis Lindvallen eller Högfjället är Tandådalen ett utmärkt alternativ. Här är backarna brantare och tempot högre, mer för den som uppskattar lite mer fart och utmaningar. Här finns även många trevliga restauranger.

Snögaranti

En ytterligare anledning till att Sälen står sig så bra i konkurrensen med svenska, norska och finska konkurrenter på samma breddgrader är det faktum att man kan uppvisa en av branschens bästa snögarantier.  Beroende på väder och årstemperatur som varierar denna, från november-december till långt in på våren, inte sällan till april-maj. Man får information om snögarantin i god tid och om den inte stämmer så har man alltså rätt att få sina pengar tillbaka. Detta och mycket annat informeras det om på researrangörernas hemsidor.