Black Snow skidutrustning
Åka skidor på Svalbard

Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, vars största ör är Spetsbergen. På Svalbard ligger Austfonna, Europas största glaciär. Skidåkningen på Svalbard är krävande, med branta berg och skarpa toppar, fjällområden och glaciärer.

Anländer man under vintern är det rejält kallt och från slutet av oktober till mitten av februari är det dessutom polarnatt vilket innebär att solen lyser med sin frånvaro. Betydligt populärare är att besöka Svalbard under vår, sommar och höst. Midnattssol råder från mitten av april till slutet av augusti. April och maj är riktigt bra skidåkarmånader, då det fortfarande är minusgrader men samtidigt så ljust att man kan låta skidpassen fortsätta långt in på senkvällen.

Svalbard på långskidor

Att göra Svalbard på långskidor har blivit något av en klassiker bland norska äventyrare och nu börjar trenden sprida sig även till svenskarna. Det finns en cirka 70 mil lång tur som erbjuder fantastiska naturupplevelser och härlig skidåkning. Man hinner uppleva allt från glaciärer till branta pass och havsis under de 35-40 dagar man befinner sig ute i terrängen. Detta är dock ingenting man ska ge sig på utan att veta vad man gör – det är många expeditioner som har tvingats avbryta på grund av dåligt väder, förfrysningsskador, benbrott, med mera.

Klimatet

Svalbard har ett arktiskt klimat, och ligger på gränsen mellan två områden av lågt lufttryck; det ena mellan Svalbard och Norge och det andra mellan Svalbard och Grönland. Under sommarsäsongen är det vanligt med mulen himmel och dimma.

En gren av Golfströmmen far förbi västra Svalbard, samt delar av norra Svalbard. Det varma havsvattnet i Golfströmmen påverkar klimatet så att det blir något mildare i dessa delar av Svalbard. Sjöfarten från sydvästra Svalbard kan tack vare Golfströmmen hålla igång ända in i december.

Medeltemperaturer för Svalbard

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Högsta

medeltemperatur (°C)

-13

-13

-13

-9

-3

3

7

6

1

-4

-8

-11

 Lägsta

medeltemperatur (°C)

-20

-21

-20

-16

-7

-1

3

2

-3

-9

-14

-18

 Nederbörd (mm) 22 28 29 16 13 18 24 30 25 19 22 25

Om Svalbard

Administrativt centrum Longyearbyen

Koordinater: 78°13′3.79″N 15°38′15.39″Ö

Area 61 022 km²
Folkmängd 2 642 (2012)
Högsta punkt Newtontoppen, 1713 m ö h
Tidszon vintertid CET (UTC+1)
Tidszon sommartid CEST (UTC+2)

Isbjörnar

Det finns cirka 3 000 isbjörnar i området och de håller huvudsakligen till nära kusten och ute på isen. Det är vanligt att vara beväpnad med gevär på Svalbard när man rör sig utanför bebyggd område. Det går att boka skidresor där det ingår en beväpnad guide, vilket är extra viktigt om man vill övernatta ute i det fria. I vissa paket ingår även ett gäng alerta slädhundar som sover utomhus i snön kring lägret och varnar om en isbjörn närmar sig. Vissa skidresenärer som tältar på Svalbard använder sig av snubbeltråd som är riggad med signalskott.

Norrsken

Svalbard är en plats där man inte bara kan se norrsken på natten utan ibland även på dagtid. Bästa månaderna att besöka Svalbard om man vill se norrsken är november, december och januari då det brukar vara molnfritt.

Övrigt

Longyearbyen är Svalbards största ort och där finn bland annat ett sjukhus, turisthotell och en internationell flygplats (Världens nordligaste flygplats med reguljärflyg.) Den nästa största orten är Barentsburg, som huvudsakligen bebos av gruvarbetare från Ryssland och Ukraina.

Det finns bara vägar inom tätorterna på Svalbard, så transporterna i övriga delar sker med flyg, båt (när havet är isfritt) eller vinteralternativ som skidor, snöskoter och hundspann när föret är bra. Ögruppens största arbetsgivare är Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S och de har två flygplan som huvudsakligen flyger mellan Longyearbyen och den lilla gruvorten Svea.